Julekalendere er også for teenagere

Kan du huske, da du selv var teenager? Vi vidste bedre end vores forældre, og vi ville i hvert fald kun beskæftige os med voksenting – barndommen var definitivt slut. Men i julemåneden er det nu alligevel lidt anderledes – da bliver vi alle som børn igen, og der hører julekalendere til. Også for teenageren. Så vi må ud at finde gode julekalendere, som også husets teenager synes er sjove. Hvad enten vi er på jagt efter en traditionel kalender med låger til at lukke op, en pakkekalender eller en julekalender på video, er der mange muligheder.

Gensyn med Pyrus

julekalender for teenagereEn af mulighederne er et gensyn med den hyggelige nisse Pyrus, som laver spilopper og forsøger at lære at trylle i julekalenderen Alletiders Jul, der blev sendt første gang i 1994. Hver generation af børn og teenagere hygger sig med de 24 afsnit, og for nutidens teenagere kan denne julekalender måske blive et første bekendtskab med Jesper Klein, der spillede Bertramsen i serien, arkivaren, som øjner et Ridderkors i det fjerne.

Dansk-engelsk volapyk

Mange husker også stadigvæk The Julekalender, som var TV2’s julekalender i 1991 og siden er genudsendt flere gange. Den kan som Alletiders Jul fås på DVD, så man kan nyde mange skæve afsnit med medlemmerne af musikgruppen De Nattergale, som her har indtager rollerne som nisser og mennesker og taler et fantastisk dansk-engelsk volapyk. De tre fyre spillede alle karaktererne i serien undtagen én, nemlig figuren som nissen Gammelnok, der blev spillet af den nu afdøde skuespiller Poul Bundgaard.

Udødelige udtryk

De Nattergale er nok mere end nogen anden julekalender en serie for teenagere, fordi den leger med sproget og fremstiller nogle skæve eksistenser, som vi ofte kan identificere os særlig godt med i den alder. Men serien var populær blandt stort set alle danskere.

Serien blev arnested for en række udtryk, som vi stadig bruger. ‘Bop-bop’ kan stadig høres, når folk skal give udtryk for skepsis eller for, noget måske nok kunne være bedre. ‘Nåsåere’ kender vi også stadig, de onde mennesker, der ikke vil nisser og andre uskyldige væsner ret meget godt.

Skal din teenager have en julekalender i år, så er de to et par gode serier at vælge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *